Stefan är certifierad utbildare i metoderna SARA-V3 & PATRIARK-V2 av prof. Henrik Belfrage.
SARA-V3. Bedömning av risk för partnervåld (1 dag). Partnervåld är ett stort samhällsproblem där våldet som regel är repetitivt och gränsöverskridande till sin natur. Såväl polis som sociala myndigheter, frivilliga organisationer och andra aktörer i rättskedjan behöver verktyg för att bedöma risker och hot på ett adekvat sätt. Denna utbildning ger vägledning i hur man professionellt bör bedöma och hantera risker vid hot om partnervåld. Utbildningen innehåller såväl teoretisk föreläsning, videovisning som praktisk träning. Genomförd utbildning innebär behörighet att använda såväl SARA:SV (Spousal Assault Risk Assessment guide: Short Version) som den stora SARA-V3. Kommande onlineföreläsning om metoden 12 juni 2024.
PATRIARK-V2. Bedömning av risk för hedersrelaterat våld (1 dag). Hedersrelaterat våld och förtryck är ett större och mer omfattande problem än vad många tidigare har trott. Problemområdet är invecklat och känsligt, och offren är vanligtvis mycket sårbara unga flickor under inträdande i puberteten. Denna utbildning ger vägledning i hur man professionellt bör bedöma och hantera risker vid hot om hedersrelaterat våld. Utbildningen innehåller såväl teoretisk föreläsning, som praktisk träning. Genomförd utbildning innebär behörighet att använda PATRIARK-V2 (Bedömning av risk för patriarkalt våld med hedern som motiv).
OBS! Manualer måste köpas separat. Manual behövs för att klara utbildningen. Köp den här.
Vi erbjuder samtalsterapi och internetbaserad KBT-behandling för våldsutövare.
Det finns även en gratis app som stöd vid behandlingen via länken nedan.
Stefan är godkänd behandlare av Socialstyrelsen i ett KBT-baserat program som heter IVIN.
IVIN – internetbaserad KBT-behandling för att förhindra våld i nära relationer, riktat till våldsutövare.
Kriterier för inklusion – IVIN studien:
• upplever svårigheter med att reglera ilska, aggression eller utagerande
beteenden i en nära relation
• mår dåligt över beteendena
• är minst 18 år
• har tillgång till en dator med internetuppkoppling
• kan tala, läsa och skriva svenska
Kriterier för exklusion IVIN studien:
• idag lever i en relation där det förekommer mycket allvarligt fysiskt våld
• lider av någon form av substansberoende, djup depression eller självmordstankar
• deltar i pågående psykologisk behandling
• tidigare dömts för våldsbrott i en nära relation
• har utsatt barn för våld
IVIN
IVIN är ett program för kognitiv beteendeterapi med personer som utövar våld i nära relationer. Det utvecklades för internetbehandling men kan även användas i vanliga sessioner eller som självstudiematerial i kombination med samtal med behandlaren vid fysiska möten, per telefon eller online.
Målgrupp: Personer som har utövat främst lindrigare former av psykiskt och så kallat situationsbundet våld i en nära relation. Metoden kräver en viss initial motivation för förändring av beteendet, en stabil livssituation och kognitiv förmåga att tillgodogöra sig behandlingen.
Typ av metod: Insats
Syfte
Syftet är att individen ska sluta använda våld genom att förstå vilka tankar och känslor som framkallar beteendet och genom att lära nya sätt att hantera dem.
Innehåll och genomförande
Behandlingen kan ske till större eller mindre del på distans med självstudier och övningar på egen hand men också under samtal med behandlaren. Samtalen kan hållas vid fysiska möten, per telefon eller online.
Programmet innehåller sju moduler. De inledande modulerna ger kunskap om våld och grunderna för behandlingen. Våldsutövaren får sätta upp individuella mål och lära sig tekniker för att avvärja akut fara för våldshandlingar, till exempel att andas lugnt och att ta time out.
I den andra modulen får individen göra en detaljerad analys av en enskild våldshändelse genom att identifiera situationen och utlösande faktorer, tankar, känslor, kroppsliga reaktioner, beteenden och konsekvenser på kort och lång sikt.
Den tredje och fjärde modulen ägnas åt känslor. Individen får träna på att observera egna känslor med medveten närvaro, sätta ord på dem och uppmärksamma vad som väcker dem. Tekniker tränas för att tillåta och vänta ut känslor utan att agera på dem och för att förändra negativa känslor genom att exempelvis göra tvärtemot vad känslan säger, använda sinnesintryck och ägna sig åt tillfredsställande aktiviteter.
Temat för den femte modulen är tankar. Individen identifierar sina negativa, automatiska tankar och tankefällor, i synnerhet sådana som gäller partnerns egenskaper och avsikter, och tränar på att ifrågasätta tankarna eller distansera sig ifrån dem.
I den sjätte modulen tränar individen på att kommunicera bättre genom att lyssna uppmärksamt, tydligt uttrycka egna tankar, känslor och önskemål och att uttala sig mindre tvärsäkert.
I den sjunde modulen identifieras risker för bakslag och återfall i våldsbeteenden. En plan upprättas för fortsatt träning och vidmakthållande av de färdigheter individen har förvärvat under behandlingen.
Omfattning och intensitet
Individen arbetar med var och en av de sju modulerna mellan en och tre veckor.
IVIN har effektutvärderats i en randomiserad och kontrollerad studie med en uppföljningstid på ett år [1]. Den visade bland annat att det psykiska våldet minskade i behandlingsgruppen. En mindre studie utan kontrollgrupp har också genomförts vid sju behandlingsverksamheter för våldsutövare [2]. En stor del av deltagarna i denna studie fullföljde inte behandlingen.
Referenser
1) Hesser, H, Axelsson, S, Backe, V, Engstrand, J, Gustafsson, T, Holmgren, E, et al. Preventing intimate partner violence via the Internet: A randomized controlled trial of emotion-regulation and conflict-management training for individuals with aggression problems. Clin Psychol Psychother. 2017; 24(5):1163-77.
2) Rosenqvist, D, Nordén, K, Andersson, G, Vlaescu, G. Projekt IVIN2 - Internetbaserad psykologisk behandling för personer som utövat lindrigare former av situationsbetingat våld i nära relationer: En kvasiexperimentell studie av affektreglering och träning i konflikthantering med partnerskattning: Alternativ till våld Jönköping, Linköpings universitet; 2018.